Att sparka ner och slicka upp...

Hej!
I ovanstående rubrik har ni ett beprövat och välkännt recept som med stor säkerhet tar dig genom en snabb karriär och kvickt avancemang. Frågan man istället ställer sig är huruvida en ledare, på mellanplan med dessa egenskaper, egentligen sover om natten? Jag brukar själv på ett skämtsamt sätt säga att "mitt samvete är rent eftersom det är oanvänt". Kul va? Så sant, så sant, men faktum kvarstår. Kan en normalt funtad människa vara så kall och opersonlig gentemot de personer som man i första hand är anställd för att jobba för?

Enligt den pedagogiska definitionen av ledarksap är ledarens roll att skapa förutsättningar för sin personal till att göra ett bra jobb. Med lite tolkning skulle man kunna säga att ledarens uppgift är att vara en teoretisk och praktisk hantlangare av stöd för sin personal. En tjänare helt enkelt. Någonstans i sin strävan efter anvancemang missar man totalt vad det är för uppgifter man egentligen har. Befordran och vilja att slicka matsmulor från husses bord är viktigare än att sköta sin uppgift. Det funkar ett tag tror jag, men i långa loppet förlorar alla parter på att ha ledare med dessa giriga egenskaper.

Hur skulle en jägare göra om han hade en älghund som låg och tröck vid lägerelden för att tigga korv istället för att driva vilt? Vad skulle en väktare göra om han/hon kom på sin tjänstehund med att tigga Frolic från inbrottstjuven istället för att nypa fast denne? Ingen hund skulle få vara kvar i tjänst!

Nu kan man fråga sig om styrelsefolk och VD:ar anställer mellanchefer för att de ska vara gulliga och slicka deras bord på smulor eller för att de ska få en viss personalgrupp att prestera? Rent krasst är det så att alla chefer anställs med en förväntan på en viss prestation. Når man inte de uppsatta målen så utreder man orsaken till misslyckandet och överväger en nyanställning eller ett nytt förordnande. Så borde det i alla fall funka...

Hur gör man då?
Jo, man delar ut en ultrafet bonus till den mellanchef som missade att ro i hamn en miljonorder och så drar man in semestern för de stackare som jobbade med oklara direktiv och konstant övertid utan en extra krona i ersättning. När sedan bonusen kommer för de anställda så beror den på att företaget äntligen lyckats få in en miljonorder. Denna bonus är ungefär 5% av vad chefen fick då han/hon misslyckades...

Vad är nästa steg då?
Jo, personalen vädrar sitt missnöje med sin chef och denna chef hotar med omplaceringar av kompetens. Styrelsen med VD:n i spetsen går in och medlar; man kommer fram till att det bästa är att ge chefen en ny tjänst. Med rädsla för dålig PR i pressen väljer man att ge "chefen" en bättre betald tjänst med ännu större ansvar att misslyckas med!

Så går den moderna ledarskapsorganisationen till!!!

God kväll!!!

Jag ska bli farfar ;)

Det är bekräftat nu, jag ska bli "farfar". Lustigt eftersom jag inte hunnit bli pappa än, men jag talar givetvis om att min hund, Zeke, ska bli pappa åt en kull valpar. Därmed borde väl jag bli farfar? Nu vet jag att jag lär bli lynchad hemma i och med detta inlägg, men jag bjuder på det.

Wheatentiken Zamira var på ultraljud i morse och det konstaterades att hon var dräktig! Valpar väntas därmed vecka 11. Kolla in kennelns
hemsida för mer information.


Kallt, opersonligt och bitande

Kära blogg!
Idag är det fredag och helgen står som bäst och knackar på dörren. Eller, kan man säga så? Knackar helgen verkligen på dörren? Brukar man inte säga att helgen står vid dörren och är i antågande? Hmmm???

Det här får mig osökt in på ett lite känsligt ämne, näämligen språkbruk hos journalister i skrivet språk! Själv är jag "språkvetare" och tror mig ha ganska goda kunskaper om det svenska språket och dess konstruktion. Det som stör mig är att media idag inte tar något som helst ansvar i fostrande syfte. Många felaktigheter har jag tvingats abdikera för, exempelvis hur elever och vuxna idag använder sig av ordet "dom" istället för de/dem. "Dom" är rent talspråk, men jag har på känn att det bara är en tidsfråga innan Svenska akademien godkänner "dom" även som formellt skriftspräk. Det som stör mig mest är när "mediafolket" använder konnektiver som inledande ord i meningar. ABSOLUT förbjudet! Det blir inte bara fruktansvärt otydligt, det blir rent formfel och ger sken av att personen som läst korrekturet är mindre vetande. Det ser helt enkelt ointelligent ut! Hur kan man alltså inleda en mening med orden och eller men? Obegripligt!

Jag har kanske höga krav på mina elever, men det anser jag mig ha rätten till. Dessutom presterar mina elever bra mycket bättre än vad dagens 60-talister gör i sin vuxna vardag. Handlar det om dålig utbildning? Handlar det om illvilja, eller kan det till och med vara så att 60-talister (och tidiga 70-talister) anser sig vara företrädare för en språklig reformation?

Förmodligen handlar det om en generation som genomgick sin utbildningn med lågt fokus på svenskan i funktion och dess språkliga sammansätting. Felet är sålunda ett samhällsbaserat problem. Däremot borde i alla fall journalister ha genomgått någon slags utbildning för att få jobb. Peronser som jobbar på en reklambyrå med uppgift att läsa korrektur borde också ha genomgått någon form av utbildning och passerat vissa kompetenskrav för att få sin tjänst. Hur kommer det sig då att det är inom dessa brancher som språket misshandlas som allra mest? I de här brancherna är man mer fostrande i många avseenden än vad skolan är och då måste man ta sitt ansvar utåt sett. Företagen borde sålunda se till att deras aniskte utåt ska se fläckfritt ut, men icke.

Jaja, nu ska jag inte vara gnällig, men jag försvarar bara mitt område på samma sätt som andra värnar om sitt!!!

Trevlig helg!

Ps: Säg till när det blir lite mildare väder, då ska jag ut och åka skridskor!!!! :Ds

Skillnad på divahanteringen...

Nu handlar förvisso mina tankar om nyheter som inte är så nya och heta längre, men jag funderar ändå en hel del. Zlatan... Sveriges största namn i fotbollsvärlden... Denna gigant har fått igång spelet och verkar stortrivas med spelet, men väljer ändå att nobba landslaget. Varför? Egosistiska skäl, ja, absolut eftersom han antyder att han blivit så felbehandlad efter nattklubbsbesöket i Göteborg. Hmmm... suga på tutten och spela martyr? Inte då, reglerna var solklara och nyligen diskuterade när tre herrar valde att skita i dem för att åka på kalas. Alla fick samma straff och två av dem är åter i landslaget och känner stolthet över att fortfarande få chansen.

Zlatan verkar tro att egot går före laget... visst, satsa på schack då istället... Minns sexlekarna i Tre Kronor... Grabbarna blev hängda i media och avstängda men ville inget hellre än att få spela i Tre Kronor igen av den anledningen att det är det finaste man kan göra, att representera sitt land. Zlatan har kanske inte någon fosterlandskänsla för Sverige, men det är fan det enda han har... Skulle han känna mer samhörighet att lira med Bosnien? Vette fan det....

Nu lägger jag dock en viss skuld på Lagerbäck och SvFF. Om Zlatan "inte känner för att vara med" så är det tack och godnatt med en avstängning på två år som ska gälla eller liknande. Markera att landslaget inte bedrivs på hans villkor och premisser. Laget går ALLTID före jaget, oavsett man världsbäst eller vattenbärare. Med starkare ledare skulle man agera klarare och tydligare vilket i sin tur inte skulle skapa sådana fraktioner som verkar finnas inom svenska landslaget i dag. Vuxna pojkar som behandlas som bäbisar... Tror fan de hade personlig toalettservice med tjänare som torkade arslet på dem under senaste mästerskapet...

Nej... In med Svennis och ge Lagerbäck foten...

Premiär med mersmak...

Nya rören invigda... Underbart skön sula och en sko som "kramade" fast foten = stabilt!!! Ovan med vinkeln dock då jag är van med vinkeln jag har på mina inlines. Ska åka mer senare för att få igång fötterna bättre.

Klockan är snart 15.00 på Lördageftermiddagen och jag har inte gjort ett smack!!! Ganska skönt att inte behöva planera upp dagen millimeternoga, utan bara ta dagen som den kommer. Vi funderar på en repa in på stan, men egentligen vet jag inte varför? Jag vill hellre åka ut på isen med de nya skridskorna och bara njuta av vädret.

Ser att många av mina vänner har blitt vuxna och skaffat sig de högsta vuxenpoäng som bara går! De har blitt föräldrar!!! Lycka till med era liv, men framförallt, STORT grattis till er alla!!!

Nya skrillor!!!

Igår lyckades jag med mitt bästa reaklipp på länge! Var inne i centrum på lunchen för att äta med min bror när jag kom på tanken att gå till Stadium för att kolla in rean i hopp om ett par nya täckbyxor. Efter ett visst trevande kunde jag slätt konstatera att det inte fanns några som föll mig i smaken. Nåja, jag kunde väl slötitta på lite annat när jag ändå var på plats och hade tid kvar innan jag började igen. Upp på övervåningen och vips hamnade jag bland skridskor. Ja, tänkte jag, det behöver jag faktiskt eftersom jag inte kan använda mina gamla skrillor längre. Provade den ena efter den andra och insåg att den billigasate skridskon som passade ändå skulle kosta mig 1200:- på rea... Bara att ge upp... så mycket tänker jag inte lägga på det. På väg ut ser jag en dammig låda längst ner i en trave och storleken bara lyser i mina ögon. Perfekt! Måste testa i alla fall, den har ju en röd lapp. Satt som gjuten efter foten!!! Priset då? Håll i er nu... 299:-!!! Ordinarie pris var 1999:-! 1700:- i rabatt gör ungefär 85%, slå det!

Nej nu ska jag ut i det sköna vädret för att ta mig en åktur på de nya rören! Ha det!!!